Hakkımızda

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü

 

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde olup üniversitemizin Balcalı Kampüsü’nde İİBF 1. Blok/ 1. Kat'ta bulunmaktadır. Bölümümüz, 2000 yılında kurulmuş olup eğitim vermeye 2004 yılında başlamıştır.

Bölüm, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Siyasi Tarih ve Devletler Hukuku olmak üzere dört anabilim dalından oluşmaktadır. 

Bölüm bünyesinde, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programı Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı lisans programı halinde yürütülmektedir.  Lisans programlarının yanısıra Tezli ve Tezsiz olmak üzere Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans programları da Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı tarafından sunulmaktadır. 

Lisans programımız sadece Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disipliniyle sınırlı kalmamakta; siyaset bilimi, hukuk, işletme, iktisat, sosyoloji ve maliye alanlarından çeşitli dersler içeren disiplinler arası yaklaşıma sahip bir eğitim vermektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplininin temel uzmanlık derslerinin yanı sıra bölümümüzde farklı disiplinlerden dersler sunulmaktadır. 

Uluslararası İlişkiler Teorileri, Karşılaştırmalı Siyaset, Türk Dış Politikası, Demokratikleşme, Güvenlik Çalışmaları, Diplomasi Tarihi, Uluslararası Hukuk,  Avrupa Birliği ve Dış Politika Analizi gibi disiplinin önemli derslerinin yanı sıra,  Türk Siyasetine Giriş, Sosyoloji, Anayasa Hukuku, Mikro İktisat, Makro İktisat, Uluslararası Politika, Mesleki Yabancı Dil, Ulus-Devlet ve Küreselleşme, Uluslararası Örgütler,  Siyasal Partiler ve Seçim Sistemleri gibi farklı disiplinlerden çeşitli dersler aracılığıyla öğrencilerin akademik gelişiminin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinin mezuniyet öncesi staj yapma zorunluluğu yoktur, ancak istekli öğrencilerin yurtiçinde ve yurtdışında seçkin kurum ve kuruluşlarda staj yapmaları teşvik edilmektedir. Mezunlarımız Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli bakanlıklar, uluslararası örgütler, üniversiteler, özel şirketler, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşları gibi pek çok ulusal ve uluslararası kurumda görev alabilmektedir.